Zero Waste επιλογές για δώρα!

Οι λόγοι για να κάνεις κάποιο δώρα είναι πολλοί! Το ξέρουμε καλά αυτό! Όμως έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι δώρα κάνεις, από που τα αγόρασες, σε τι συσκευασία βρίσκονται και από τι υλικό είναι το περιτύλιγμά τους; Σκέφτηκες ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα που βρίσκεται πίσω από το κάθε δώρο; Παρακάτω μπορείς να βρεις κάποιες βασικές ιδέες ώστε η επόμενη επιλογή δώρου που θα κάνεις να είναι όσο πιο Zero Waste γίνεται! Πάμε λοιπόν!

Photo by unsplash.com

1) Φτιάξε τα δικά σου δώρα για τους αγαπημένες σου!  Μία σπιτική μαρμελάδα, μια χειροποίητη οδοντόκρεμα, διακοσμητικά από φυσικά υλικά και πολλά άλλα θα σου έρθουν στο μυαλό αν το αφήσεις να εμπνευστεί!

2) Ανταλλάξτε δώρα! Όχι καινούργια, αλλά παλιά! Ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, διακοσμητικά και ό,τι άλλο δεν χρειάζεσαι πλέον, ανταλλάξτε τα με τους φίλους και τους συγγενείς σου! Είναι πολύ γλυκό άλλωστε να συνδέουμε αντικείμενα με συναισθήματα και ανθρώπους. Μπορείς να το συνοδεύσεις και με μια χειροποίητη ευχετήρια κάρτα!

3) Αν θέλεις ωστόσο να αγοράσεις κάτι, σκέψου κάτι χρήσιμο και οικολογικό! Μια ποτήρι πολλαπλών χρήσεων, ένα παγούρι, ένα δοχείο αποθήκευσης φαγητού! Βέβαια κανείς δεν θα έλεγε όχι σε ένα εισιτήριο για θέατρο, συναυλία, σινεμά ή και ένα χαλαρωτικό μασαζάκι!

4) Αν το δώρο σου έχει περιτύλιγμα, προσοχή στην επιλογή! Θέλεις κάτι όμορφο και φτηνό; Τι άλλο από μια παλιά εφημερίδα, μια ξεχασμένη ζωγραφιά, ένα απλό ύφασμα από παλιά μπλούζα! Σίγουρα υπάρχουν όλα αυτά στο σπίτι σου! Πάρε και μία κορδέλα, ένα σκοινί, ακόμα και κορδόνι (!) , δέσ’ το προσθέτοντας ένα κλωναράκι και είσαι έτοιμος/η!

Photo by unsplash.com

Μια μικρή συμβουλή: απέφυγε όσο μπορείς τη χρυσόσκονη (όσο δύσκολο κι αν φαίνεται) γιατί δεν θα διασπαστεί ποτέ! Θα υπάρχει για πάντα και παντού!!

Αυτά είναι μερικά πολύ απλά βήματα για να «σκεφτείς διαφορετικά» την επόμενη φορά που θα κάνεις δώρο σε κάποιον/α ή τον εαυτό σου!!

Και φυσικά μην ξεχάσεις να δωρίσεις τον χρόνο, την αγκαλιά, το χαμόγελό, την ευγένεια και την τρυφερότητά σου!

Μαρία Στρούμπα

Leave a Reply

Your email address will not be published.