Η Φιλοσοφία μας

Γιατί λοιπόν kookoonari; 

Γιατί μέσα από τη φύση βλέπουμε τον άνθρωπο. Γιατί φανταζόμαστε ότι το οικολογικό αποτύπωμά του θα μπορούσε να μιμηθεί αυτό της κουκουναριάς –τα απορρίμματα δηλαδή που παράγει ο άνθρωπος να λειτουργούν όπως τα κουκουνάρια, να γίνονται χώμα, αντί να παραμένουν στη ΓΗ για χρόνια ή για πάντα. Αυτή είναι λοιπόν η οπτική που θέλει να «φυτέψει» η Kοιν.Σ.Επ. kookoonari που δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης για το Zero Waste, την Κυκλική Οικονομία και το Περιβάλλον.

 

Οι σκοποί μας

Ποιοτική Εκπαίδευση

Η παροχή υπηρεσιών ποιοτικής εκπαίδευσης για άτομα κάθε ηλικίας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κάθε ομάδας/κοινότητας.

Kαλλιέργεια Aξιών

Η καλλιέργεια αξιών, αλλαγή στάσεων και οικοδόμηση φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς. 

Aνάληψη Δράσης

Η υποστήριξη/ ενδυνάμωση ατόμων & κοινοτήτων που επιθυμούν να αναλάβουν δράση προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Συνεργασία

Η συνεργασία με φορείς, ομάδες, κοινότητες & άτομα που μοιραζόμαστε κοινές αξίες ώστε να δημιουργήσουμε παρέα.

Η φιλοσοφία και οι αρχές μας 

Παιδαγωγικές αρχές

Στο kookoonari, οι δράσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε βασίζονται σε συγκεκριμένες παιδαγωγικές αρχές και φιλοσοφία. Δίνουμε έμφαση στη διαδικασία κι όχι μόνο στο αποτέλεσμα, βάζουμε στο επίκεντρο την συγκίνηση, την ομαδικότητα, την αλληλεπίδραση. Πιστεύουμε ότι η γνώση δεν μεταδίδεται αλλά χτίζεται, και μάλιστα κοινωνικά. 

Ακολουθούμε τις αρχές της βιωματικής εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να αναπτύσσεται και να μαθαίνει. Στις δράσεις μας κάθε άτομο έχει χώρο και χρόνο να εκφραστεί, να προτείνει ιδέες, να συμμετέχει με όλο του το είναι- το νου, το συναίσθημα, το σώμα.

Περιβαλλοντικές αρχές

Τη σκέψη μας έχουν διαμορφώσει οι σύγχρονες οικοκεντρικές θεωρίες, οι οποίες αναγνωρίζουν τη συγγένεια, την ενότητα και την εγγενή αξία ανθρώπινων και μη οργανισμών και όσων απαρτίζουν τη Γη. Στον αντίποδα του ανθρωποκεντρισμού, όπου σχεδόν όλα έχουν εργαλειακή και οικονομική αξία, αντιτάσσουμε μια πιο οικοκεντρική ματιά σεβόμενες τα ίσα δικαιώματα όλων στη ζωή και στην ευημερία. Πιστεύουμε λοιπόν ότι χρειάζεται να μετασχηματιστεί ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας, τη φύση και τη σχέση μας με αυτή.

Με αυτές τις σκέψεις και τις αρχές, το kookoonari θέλει να συνεχίσει το ταξίδι του και να φυτρώσει σε νέους τόπους, σε σχολεία και σε άλλους φιλόξενους χώρους, για να σπείρει την ιδέα του, εμπνέοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Σκέψου διαφορετικά, δράσε ΦΥΣΗκα, γίνε… kookoonari!