Η Φιλοσοφία μας

Η ιδέα για το kookoonari πρωτοεμφανίστηκε το 2016, όταν μια ομάδα μεταπτυχιακών –τότε– φοιτητριών άρχισε να σκέφτεται το μέλλον. Ήταν μία ιδέα αφηρημένη, γενική, που έπαιρνε πολλές μορφές, μα πάντα περιείχε ένα βασικό στοιχείο: τον επαναπροσδιορισμό της σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Έως ότου τελικά, η ιδέα για το kookoonari ωρίμασε, παίρνοντας πιο συγκεκριμένη μορφή.

Γιατί λοιπόν kookoonari;

Γιατί μέσα από τη φύση βλέπουμε τον άνθρωπο. Γιατί φανταζόμαστε ότι το οικολογικό αποτύπωμά του θα μπορούσε να μιμηθεί αυτό της κουκουναριάς –τα απορρίμματα δηλαδή που παράγει ο άνθρωπος να λειτουργούν όπως τα κουκουνάρια, να γίνονται χώμα, αντί να παραμένουν στη ΓΗ για χρόνια ή για πάντα. Αυτή είναι λοιπόν η οπτική που θέλει να «φυτέψει» το kookoonari!

Το 2019 έγινε η αρχή!

Μέσω του προγράμματος “START – Create Cultural Change”, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Μαρία Στρούμπα, στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, ένα μικρό project: το “micro kookoonari”.

Και έτσι η ιδέα άρχισε να μεγαλώνει. Το “micro kookoonari” συνέχισε την πορεία του στην Ελλάδα και έγινε “kookoonari”, όντας μία από τις 15 καινοτόμες ιδέες που υποστηρίζει το πρόγραμμα  “START – Create Cultural Change”. Έτσι, ξεκίνησε να εκπαιδεύει τη σχολική κοινότητα του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής σχετικά με τις αρχές της Zero Waste φιλοσοφίας, προσπαθώντας να δημιουργήσει το πρώτο Zero Waste Νηπιαγωγείο στην Ελλάδα.

Το kookoonari θέλει να συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλα σχολεία και ομάδες, για να σπείρει την ιδέα του, εμπνέοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Σκέψου διαφορετικά, δράσε ΦΥΣΗκα, γίνε… kookoonari!