Το 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής «γίνεται kookoonari»

Το πρώτο νηπιαγωγείο στην Ελλάδα που βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης απορριμμάτων

Στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς συμμετείχαν σε δράσεις εξοικείωσης με τις αρχές του Zero Waste, ώστε να μειώσουν την παραγωγή απορριμμάτων τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στα σπίτια τους. Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν στον χώρο του Νηπιαγωγείου από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2020 και κατηγοριοποιούνται σε αυτές που απευθύνονταν στα παιδιά του σχολείου και σε αυτές που απευθύνονταν στους ενήλικες.

Δράσεις για τα παιδιά

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονταν στα 93 παιδιά του Νηπιαγωγείου υλοποιούνταν σε κάθε μία από τις 4 τάξεις του κατά τη διάρκεια του σχολικού ωρολογίου προγράμματος. Το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων ήταν ποικίλο και είχε ως στόχο τα παιδιά να αρχίσουν να εξοικειώνονται τόσο με την έννοια του «απορρίμματος» και των «βλαβερών χημικών συστατικών» όσο και με τις συνέπειες της απόρριψης αυτών στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, δινόταν η ευκαιρία στα παιδιά να διακρίνουν επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον και μη, ώστε να αναπτυχθεί η κριτική τους σκέψη.

Για την επίτευξη όλων των παραπάνω, υλοποιήθηκαν ενδεικτικά κάποιες δραστηριότητες όπως: δημιουργία πίνακα καταμέτρησης ποσότητας και είδους σκουπιδιών που παράγονται στην τάξη, διαχωρισμός ανακυκλώσιμων και μη υλικών, παρασκευή χρωμάτων ζωγραφικής και πλαστελίνης, φύτεμα παραδοσιακών φυτών, οργάνωση ενός Zero Waste αποκριάτικου party, τοποθέτηση κομποστοποιητή στον προαύλιο χώρο και εξοικείωση με αυτήν τη διαδικασία.

Δράσεις για τους ενήλικες

Όσων αφορά στους ενήλικες της σχολικής κοινότητας, δηλαδή εκπαιδευτικούς και γονείς, τα απογεύματα στον χώρο του σχολείου, υλοποιήθηκαν ενημερωτικά και βιωματικά εργαστήρια, ώστε να αντιληφθούν την έννοια του Zero Waste, να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της αλλαγής των καταναλωτικών επιλογών και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην υιοθέτηση καθημερινών πρακτικών με βάση τις αρχές του Zero Waste. Συγκεκριμένα οι ενήλικες του 10ου Νηπιαγωγείου συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρια παρασκευής κερομάντηλων, δημιουργίας πάνινων τσαντών και θηκών από παλιές μπλούζες και παρασκευής φυσικών καλλυντικών , τα οποία πραγματοποιήθηκαν με την καθοδήγηση ειδικών. Επίσης υλοποιήθηκε εργαστήριο αγοράς χύμα προϊόντων σε δοχεία πολλαπλών χρήσεων σε τοπικά μαγαζιά της Κομοτηνής, όπου συμμετείχαν ενήλικες και παιδιά!

 

Ευχαριστίες!

Όλα τα παραπάνω έγιναν πραγματικότητα χάρη στην υποτροφία που έχει λάβει η Μαρία Στρούμπα (μέλος της ομάδας μας) από το πρόγραμμα “START – Create Cultural Change”, που στήριξε αυτήν την προσπάθεια. Το “START – Create Cultural Change ” είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ωστόσο, η προσπάθειά μας αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την έμπρακτη υλική και ψυχολογική στήριξη μιας σειράς ανθρώπων, οργανισμών κι επιχειρήσεων  τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.